Метод на прилагане на торове UAN

Съдържание

Състав на UAN торове

Карбамидно-амониевата смес е минерален азотен тор, който се използва у нас от края на 80-те години на 20-ти век и представлява разтвор на амониев нитрат и карбамид, смесени в определено съотношение. UAN тор е уникален по своя състав, тъй като в същото време включва:

 • Нитратен азот - веднага се абсорбира от кореновата система и позволява бърз достъп до хранене, което допринася за здравословното развитие на културата.
 • Амониев азот - не може да се абсорбира нито от корени, нито от листа, съхранява се в почвата и допълнително се преработва в нитратна форма под влияние на температура и микроорганизми. Не е податлив на излугване, което е много важно в райони с високи нива на подземни води, а също така позволява добавянето на UAN в началото на пролетта.
 • Амиден азот - абсорбира се перфектно от листата, но не и чрез корените, тъй като за това, под въздействието на почвените микроорганизми и топлина, първо трябва да се превърне в амоний, а след това в нитрат. Колкото по-топло е, толкова по-бързо върви този процес. Именно това свойство на трансформация дава възможност за дългосрочно излагане и по този начин се постига продължителен ефект.

Торове UAN в течна форма

Предимства на течните състави

Сам по себе си течният тор има предимства пред други възможности поради бързото усвояване на хранителните вещества, съдържащи се в тях от растенията. Употребата им е особено важна на сухи места, където те дават възможност на издънките да получат достъп до храна почти веднага, което помага на културите да се формират и растат правилно и своевременно.

Равномерно прилагане на UAN торове

Плюсове за използване

Те се състоят в гъвкавост и лекота на използване:

 1. По-равномерно разпределение по повърхността по време на нанасяне от други видове, като например твърдо.
 2. Постигане на добра съвместимост с едновременно добавяне на пестициди, ускорители на растежа и други, по-специално микроелементи. Веднага можете да решите въпроса с обогатяването на почвата, попълването и защитата от вредители без излишни разходи за труд.
 3. Ефективна работа на всяка почва и във всеки регион, включително тези с тенденция към засушаване.
 4. Удължен срок на валидност, т.е. оплождането носи не само моментален ефект, но поради температурата и работата на микроорганизмите, то подхранва растенията за дълъг период от време.
 5. Еднократно подхранване както на кореновата система, така и на листната маса, което е най-ефективно през вегетационния период.
 6. Те не съдържат безплатни форми на амоняк, което прави използването им по-безопасно.
 7. Евтиност в сравнение с други аналози.
 8. Не съдържа биурет (инхибира растежа на растенията, съдържа се в урея).
 9. Използва се в технологиите mini-till и no-till.
 10. Минералните торове UAN се произвеждат в готова за употреба форма, т.е. не е необходимо да се разрежда нещо с нещо и да се изчисляват пропорции.

Прилагане на течни торове

Методи на приложение

Има 2 основни:

 • Корен: въведеното вещество не е погребано, а просто се разпространява над земята. Въпреки факта, че уреа-амонячната смес не съдържа амоняк в свободна форма, се препоръчва малка вградена повърхност при горещи метеорологични условия при липса на дъжд и поливане веднага след третирането. Тази техника се използва преди засаждане, за подхранване, преди да се копае земята.

  Съвет: Не се препоръчва да добавяте слой към слой.

 • Лист: напояване на зеленина за подхранване. Това се прави по време на вегетационния период на културите, както и когато не е възможно да се получи хранене чрез корените, например по време на студове.Оптималното време за напояване е сутрин, когато няма роса, и вечер. Работата през деня се извършва само в хладно, не слънчево време.

Влияние на времето

Най-добрият ефект на пръскане се получава, когато активната съставка покрива повърхността на листната плоча колкото е възможно по-дълго. Максималният резултат е възможен при облачно, не горещо (не повече от + 20 ° С) време при нормална относителна влажност. След дъжд или с обилна роса горният слой на листата става по-чувствителен поради влагата, той попива и преминава по-добре, което може да повреди леторастите при пръскане.

UAN резервоари за съхранение на торове

недостатъци

 • изисква спазване на определени правила за съхранение и транспортиране;
 • наличие на специализирано оборудване за пръскане;
 • в случай на нарушаване на експлоатационните правила, включително непознаване на жизнения цикъл на земеделска култура, неблагоприятните атмосферни явления могат да доведат до повреди и появата на изгарящи образувания по издънките.

UAN торене от въздуха

Инструкции за употреба

Обикновено обработката се извършва с помощта на специално селскостопанско оборудване по два начина:

 • изливане на тръби (корен метод);
 • пръскачки, позволяващи да се постигне напояване с големи капки (листен метод). При този подход капки от активния разтвор постепенно се плъзгат от повърхността на листовата плоча към земята.

В някои единици е необходимо предварително разреждане на съществуващия разтвор с вода. В този случай консумацията трябва да бъде 100-300 литра работен разтвор на 1 ха.

Норми и мерки за прилагане на тор околовръстен път

Норми и дози

Размерът на приложение може да варира в зависимост от много фактори: вид на културата, време на обработка и приемане, метеорологични условия и др. Всичко е индивидуално, няма ясен алгоритъм на действията.

По отношение на зърнените култури често се въвеждат тактиките на тройното напояване:

 1. През пролетта: когато снегът се стопи и вегетационният сезон започна отново. При температура не повече от 10 ° C, разходната норма е приблизително 30-40 kg a.i. на 1 хектар. Не се разрежда.
 2. В края на пролетта или лятото (фаза на шипове): комбиниран с добавяне на микроелементи, регулатори на растежа, пестициди. Добавете не повече от 30 кг d.v. за 1 хектар. Изисква се активното вещество да се разрежда с вода в съотношение 1: 2, а ако поливането с хербицид се извършва едновременно, съотношението е 1: 3 или 1: 4.
 3. През есента (началната фаза на прибиране): зимните култури се подхранват в размер на 10 кг a.i. за 1 хектар.

Използването на карбамид-амонячна смес е препоръчително за отглеждане на зърнени култури или фуражи, тъй като осигурява отлични фактори за получаване на гъста зелена маса. Този факт го прави приложим в мащаба на промишленото засаждане или във фермите. Изравняването на рисковете, свързани с непредвидимите метеорологични условия, също го прави привлекателен за агропромишлените комплекси, тъй като намалява производствените разходи.

В битовите парцели за отглеждане на зеленчуци и плодове той не е приложим (дава разкошни върхове, но не увеличава добива на плодове): тук е необходимо да се помисли за стратегия за използване на сложни торове, които са наситени с много микроелементи. Но това вече е тема за друг разговор.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци